ROTA ÖZELLİKLERİ:

Yol durumu: Asfalt, Toprak

Rota türü: Bisiklet

Rota seviyesi: 4 Çok Zor

Rota durumu: 9 Ay Açık

Mesafe: 49,5 KM

Zaman: 12 Saat, 20 Dakika

Hız: 4.0 km/h

Min.Yükseklik: 115 m

Tepe Noktası: 1031 m

Çıkış: 1617 m

İniş: 608 m

Maksimum Eğim: 15%

Ortalama Eğim: 4.7%

 

Rotayı İndir:

KML İndir KMZ İndir GPX İndir

AKTİVİTELER:

Esenköy – Seki:

AR6 ara rotasından Esenköy’de ayrılan bu ara rota asfalt ve toprak zeminli yayla göç yolunu takip ederek Seki Yaylası’na ulaşır. Yol üzerinde göç zamanlarında konaklanan ve bugün çoğu yıkıntı haldeki küçük hanların yerleri GPS izlerinde işaretlidir. İrtifa farkı ve uzunluğu sebebi ile zorluk derecesi 4 olarak belirlenen rota, her yıl Mayıs-Haziran ayında başlayan sahilden yaylaya göç ve Eylül-Ekim aylarında ise yayladan sahile yapılan göç süreçlerine katılma ve tanıklık etme olanağı sunar.

Yayla Göçü: Bölgede konar-göçer yaylacılık kültürünün geçmişi antik çağlara kadar dayanır. Geçmişte sahil kesiminin yaz aylarının sağlıksız şartları ve temel geçim kaynaklarından olan hayvancılık, bölge insanını yüksek kesimdeki yaylalara çıkmaya yönlendirmiştir. Sahil köylerinin yüksek yaylalarda yazlık yerleşimleri bulunur. 1970 yılına kadar deve kervanları ile yapılan düzenli göçler günümüzde giderek azalmıştır.

İkmal Noktaları

Antik Pedal Projesi hedeflerine uygun olarak, kırsal kalkınmayı teşvik edecek nitelikte tarihi, kültürel, doğal ve sportif değerler içeren ve özellikle kırsal alanlardan oluşan Ana ve Ara Rotalar ile ilişkili “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” belirlenmiştir. “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” Fethiye, Letoon Yarımadası, Kayaköy, Ölüdeniz, Kirme, Alınca, Dodurga, Bel (Yediburunlar), Karadere, Kumluova, Saklıkent, Yaka, Girmeler, Seydikemer, Ören, Ortaköy, Üzümlü, Nif, Karacaören, Gökçeovacık, İnlice, Yanıklar, Kocaçalış, Çalış olarak belirlenmiştir.

Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları

Bu çalışma neticesinde, orman yollarında yangının ve rüzgarın yönü belli öngörülemeyecek olması nedeniyle “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” koordinatlarıyla önerilememektedir. Yine de rotaların kesin kabulü yapıldıktan sonra, Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda ana yola en yakın çıkış noktaları olarak süreç içinde “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” belirlenebilecek ve yetki alanlarına göre Proje iştirakçileri ve diğer kurumların görüşleri doğrultusunda uygulamaya dahil edilebilecektir