ROTA ÖZELLİKLERİ:

Yol durumu: Asfalt, Toprak

Rota türü: Bisiklet

Rota seviyesi: 1 Kolay

Rota durumu: 12 Ay Açık

Mesafe: 11,7 KM

Zaman: 2 Saat, 9 Dakika

Hız: 4.0 km/h

Min.Yükseklik: 0m

Tepe Noktası: 50m

Çıkış: 92m

İniş: 142m

Maksimum Eğim: 11.2%

Ortalama Eğim: 1.6%

 

Rotayı İndir:

KML İndir KMZ İndir GPX İndir

AKTİVİTELER:

Karaot – Kocaçalış:

AN11-5 numaralı tabelanın bulunduğu noktadan ayrılan bu ara rota, Anadolu Sığla ağacı tohum üretme istasyonu önünden geçer ve Karaot plajına ulaşır. Zorluk derecesi 1 olarak belirlenen bu rota toprak zeminle başlar ve kısa bir süre sonra asfalt zemine döner. Karaot sahili deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) önemli üreme alanlarından biridir. Plajın batısında bulunan Akgöl sulak alanı ve çevresi flora ve fauna açısından önemli bir biyoçeşitlilik alanıdır. Kuş gözlemi için olanaklar içeren bu alanda nesli tehlike altında bulunan su samurları (Lutra lutra) yaşamaktadır. Plajın doğu ucunda Kargı Çayı kıyısında Fethiye Belediyesi’nin günübirlik plaj işletmesi bulunmaktadır. Kargı Çayı kıyısından kuzey batıya ilerleyen bu ara rota, AR2-4 numaralı tabela ile Kargı Çayı’nın diğer yakasına geçmenizi sağlayan yaya köprüsünü gösterir. Yerleşim alanları ve oteller bölgesinden geçerek devam eden rota AR2-21 numaralı tabelada sona erer ve AN11 numaralı ana rotası ile birleşir.

İkmal Noktaları

Antik Pedal Projesi hedeflerine uygun olarak, kırsal kalkınmayı teşvik edecek nitelikte tarihi, kültürel, doğal ve sportif değerler içeren ve özellikle kırsal alanlardan oluşan Ana ve Ara Rotalar ile ilişkili “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” belirlenmiştir. “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” Fethiye, Letoon Yarımadası, Kayaköy, Ölüdeniz, Kirme, Alınca, Dodurga, Bel (Yediburunlar), Karadere, Kumluova, Saklıkent, Yaka, Girmeler, Seydikemer, Ören, Ortaköy, Üzümlü, Nif, Karacaören, Gökçeovacık, İnlice, Yanıklar, Kocaçalış, Çalış olarak belirlenmiştir.

Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları

Bu çalışma neticesinde, orman yollarında yangının ve rüzgarın yönü belli öngörülemeyecek olması nedeniyle “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” koordinatlarıyla önerilememektedir. Yine de rotaların kesin kabulü yapıldıktan sonra, Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda ana yola en yakın çıkış noktaları olarak süreç içinde “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” belirlenebilecek ve yetki alanlarına göre Proje iştirakçileri ve diğer kurumların görüşleri doğrultusunda uygulamaya dahil edilebilecektir